logo-mini

Pe cine mai susțin

FEDEREII

La marginea localității Beclean e o zonă căreia localnicii îi spun FEDEREU, un soi de groapă de gunoi. Aproape de ea, o casă de copii. Copiii nimănui, strigați de toți “federei”. Bătuți cu bestialitate de “ocrotitorii” lor sau de copiii mai mari, violați, umiliți, Federeii au devenit adulți. Mai mult sau mai puțin întregi. Le ascult poveștile și nu contenesc să mă revolt. Când vor plăti cei  care au frânt zborul a sute de mii de copii?

Federeii nu vor uita niciodată clipele de atunci.  Sunt tatuate pe sufletul lor. Dar au nevoie să știe că lucrurile astea n-o să se mai repete. Și pentru asta e important să nu uităm.  Mai mult decât atât, e important să recuperăm memoria orfelinatului românesc, să-i aducem în față pe torționari (începem să facem asta cu cei care au comis abuzuri în închisorile comuniste, de ce n-am face-o și cu cei care au ucis zborul a sute de mii de copii?). Să-i aducem în față și pe eroi – da, așa ar trebui să se cheme miile de oameni  care n-au rămas pasivi în fața suferințelor federeilor, care le-au întins o mână salvatoare.

Federeii  au drum lung și anevoios în față. Sunt mulți  dar mulți dintre ei sunt încă dependenți de stat și n-au curajul să se desprindă. Sunt mulți dar foarte puțini dintre ei  vor să-și amintească, și mai puțni sunt cei care și-au cusut rănile.  Pentru ca rănile astea să se închidă și să nu mai existe altele noi, e nevoie să ne uitam la ce s-a întâmplat în ultimii 50 de ani în centrele de plasament și să le acordăm atenție , credit, sprijin celor care au trecut pe acolo și care au curajul , pentru că-ti trebuie mult curaj să-ți amintești ce-ai vrea să uiți, au curajul să se deschidă în fața dvs, nu atât pentru ei, pentru ei poate fi deja târziu, ci pentru ca cei care sunt acum în instituțiile menite să ocrotească copilul, să nu treacă prin experiențe similare.

Despre ceea ce si-au propus Federeii, de ce e nevoie de o astfel de asociație dar și despre ce putem face împreună – autorități și societate civilă pentru ca ororile să nu se mai repete puteți afla mai multe aici sau contactându-i pe Visinel Balan sau Daniel Rucareanu.

ASOCIAȚIA MOAȘELOR INDEPENDENTE

Cum arată o moașă?
Recunoști că te-ai gândit la o mamaie, eventual cu batic și mustață?

În realitate, o moașă adevărată are 4 ani de facultate în spate la care se adaugă uneori și un masterat. Și, cu acte în regulă, moașa nu are loc de muncă în România. Adică femeia educată să ajute mamele pe parcursul sarcinii, la naștere (dacă e o naștere fără complicații) și post-partum nu încape în spitale, nu există în comunitățile rurale, acolo unde e atâta nevoie de cunoștințele și experiența ei. Din 581 de moașe înregistrate de Institutul de statistică, oare câte credeți că activează la țară? ghiciți?
2. DOUĂ, ca să nu credeți că am mâncat niște cifre. Să ne mai mirăm că România e pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă?
http://asociatiamoaselorindependente.ro/