Omul ăsta m-a cucerit definitiv. Nu în ziua în care a înotat la Swimmathon ca voluntar pentru MagiCAMP – atunci aveam sa descopăr doar o mică parte din el.

Așezat cuminte în tribune, Marinuș Gălbenuș, puiul de 9 ani  mai obișnuit cu spitalul decât cu casa nu-l scapă din ochi pe tati. E o disperare pe care mi-o amintesc vag din tabără – chiar și în mijlocul bucuriei, uneori ochii lui priveau departe: îi era dor de el.

L-am descoperit pe Mirel Dolofan cu adevarat la IOB. Înveselea copii, încuraja adulți, aducea, Dumnezeu știe de unde, un zâmbet pentru fiecare iar când câte un pui de om uita să mai lupte, îl vedeam cum îl apucă pe Galbenus de mână spunându-i fără vorbe: Tu n-o să renunți, auzi??

Părăsit de mamă, Gălbenuș îl are doar pe Mirel. Un om în care Dumnezeu a pus câtă forță e nevoie pentru o luptă atât de nedreaptă. Viața (sau pofta nebună de ea atunci când ești la un pas să o pierzi) i-a dus, de mână, la Viena, la AKH, într-un program, unul dintre puținele, care i-au mai dat o șansă. Nici nu mai știu prin câte operații a trecut Marinuș. De fiecare dată însă, dupa fiecare hop ne flutură un sărut topitor. E și mai aproape de Viață.

Când trenul ajunge în gara din Viena, Mirel deschide pachetul de la MagiCAMP și, ca nimeni altul, învață mirosuri și gusturi și le combină, cu doamna Polonic la telefon, în rețete de-ți lasă gura apă. Până și leușteanul e scump acolo, așa că ține cu dinții de  fiecare frunză din pachetul ăsta.

Zilele trecute am vazut pe FB o nouă poză cu ei. Pentru că Gălbenușul nostru mai are de tras câțiva ani în Austria, Mirel Cel Care Nu Renunță Niciodată a găsit calea să-l înscrie la școală. Puiul nostru a învățat primele vorbe în germană.

Ich bin gluklich – astea au fost primele cuvinte pe care le-am învățat eu în limba asta complicată. Înseamnă ” sunt fericit” și tare mi-aș dori, Gălbenușule, să le înveți și, mai ales, să le trăiești și tu.

Cât despre Mirel, ei bine, el e eroul meu. Omul de la care învăț mereu că fiecare zi e un miracol.